divendres, 30 de setembre del 2016

Webqüest


Avui us vinc a parlar de la WEBQÜEST, un espai definit com: 
"Proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza principalment recursos d’Internet. Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d’un producte i conté una avaluació directa del procés i dels resultats."

En aquest cas, la comunitat catalana de WebQüest, té l'aspecte següent:


I conté les següents pestanyes:
Portada: proporciona notícies d'interès relacionades amb la plataforma.
Què es una webquest: defineix el concepte.
L'associació: membres que formen part de la junta directiva i els seus objectius.
Qui som: membres del webquest amb les seves respectives dades.
Contacta'ns: correu electrònic per poder contactar. 
Directori de webquest: pestanya que ens duu a un altra pàgina en la que podem trobar informació de tot tipus sobre les webquest. 
Twitter: enllaç al seu perfil twitter. 
Jornades de webquest: informació sobre les jornades realitzades, en aquest cas en són sis. 
Concurs de webquest: mostra els dos concursos realitzats. 
Vídeos, blocs i webs nostres, llibres i articles: aquests apartats proporcionen: vídeos, blocs, webs, llibres i articles d'interès.
El bloc de notícies: entrades de notícies de la plataforma.
Carme Barba: apartat dedicat a Carme i la seva família, en homenatge a ella. 
Escola d'estiu 2016: presenta i ens dóna informació del casal d'estiu d'aquest any, dut a terme entre l'1 i el 15 de juliol.



EXEMPLE de WebQuest:

I fent referència a l'estructura d'una WebQuest, es distribueix de la manera següent:
Introducció: presentació breu del tema a treballar.
Tasca: activitats a dur a terme. 
Procés: instruccions de l'activitat tasca. 
Recursos: enllaços on trobar la informació que es demana. 
Avaluació: criteris per puntuar la tasca. 
Conclusió: informació del què has après. 
Guia didàctica: orientació de l'estudi per afavorir el treball.



I quines aplicacions didàctiques i metodològiques té per ensenyar als nens/es d'Educació Infantil?

L'escenari educatiu permet aplicar i desenvolupar les noves tecnologies per afavorir el procés educatiu. Des de l'etapa d'Educació Infantil, podem motivar l'alumnat a l'aprenentatge de coneixements basats en la investigació i en l'aprenentatge adaptat a les seves respectives edats, amb eines com ara la WebQüest. Una eina útil, pràctica, didàctica i atractiva per millorar el procés d'ensenyament i aprenentatge de l'alumnat.
Si entrem en detalls, es considera com una estratègia d'aprenentatge per descobriment que inclou l'aprenentatge constructivista, la metodologia d'ensenyament per projectes i la navegació web, desenvolupant habilitats de pensament creatiu, l'aprenentatge cooperatiu i l'habilitat d'investigació. La utilització de WebQüest en l'Educació Infantil facilita la motivació de l'alumnat per aprendre de forma diferent a la que estan acostumats i ajuda a adaptar les seves característiques individuals i els seus diferents ritmes d'aprenentatge, facilitant entre ells la comunicació i la col·laboració per conèixer més sobre el seu entorn. 
Així doncs, arribats a un punt en el que alguns recursos al sistema educatiu han quedat obsolets, la iniciativa d'aquesta metodologia facilita i promou la curiositat i inquietud per descobrir nous aprenentatges, desenvolupant la capacitat d'atenció i creativitat de l'alumnat.

dissabte, 24 de setembre del 2016

XTEC.cat

La Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya, més coneguda com XTEC, és un portal educatiu públic a disposició de tots els centres d'educació de Catalunya sobre pedagogia i gestió escolar. En aquesta xarxa hi ha una sèrie de propostes i eines telemàtiques com recursos, qüestions de centre, currículum i orientació de cada etapa, fitxers, formació, projectes, innovació, serveis educaius, atenció a l'usuari,... Sense oblidar que compta d'un servei de correu electrònic, blogs i jocs destinats a alumnes i docents.







I quines utlitats té la XTEC pels professors d'Educació Infantil?

Doncs fent referència a l'educació infantil, als professors els hi serveix com a orientació i guia, i mitjà d'intercanvi de qüestions educatives. I també, com he esmentat abans, hi ha una secció de programes de formació, activitats (com per exemple jocs de diferents temàtiques per tal que els nens puguin portar a la pràctica allò que anteriorment ja han treballat a l’aula) i recursos per l'escola, a més de blogs d'escoles en els que comparteixen activitats realitzats en aquell centre i apartats.


 

dijous, 22 de setembre del 2016

Ei, que estrenem blog!

Benvinguts!

A partir d'avui, al Campus Terres de l'Ebre, els alumnes de primer del grau d'educació infantil comencem una nova aventura amb l'inauguració d'un blog a l'assignatura d'habilitats comunicatives.
Durant aquests dies ens hem estrenat amb l'espai de moodle i el correu electrònic de l'Universitat, però avui estrenem blog


Però... què és un blog sense presentació? Bé, em presento...


Em dic Joana Vidal, sóc de Vilalba dels Arcs i de fet avui faig 18 anys. Estic estudiant el grau d’Educació Infantil a la universitat Rovira i Virgili perquè des de ben petita sempre he volgut treballar amb nens. De fet estava entre fer pediatria o professora, però després de començar primer de batxillerat científic em vaig adonar que no era el meu… Així doncs, a segon em vaig passar al batxillerat social i aquí estic.
Per què els nens? Doncs des del meu punt de vista ens poden ensenyar moltíssimes coses. Penso que ells aprenen de nosaltres, però inclús nosaltres més d'ells.
I ja no m'enrotllo més... Havent-me presentat, dono tret a aquest nou espai de reflexió per compartir amb vosaltres els continguts que anirem donant a la matèria d’Habilitats Comunicatives.

Fins la propera!